Assalamualaikum. Welcome to my blog. I'm Iva, owner of this diary. There have some stories and hijab tutorials here. Thank you for visiting this blog. Follow my blog and keep on reading my stories. Thank you . . . . .

Saturday, 7 September 2013

1st Wide Shawl Tutorial (Floral)

Assalamualaikum.

Day by day, week by week, month by month, dah lamaaaaaa sangat Iva tak buat tutorial.
Entry kali ni pun Iva buat because of my baby business hehe. Okay sesiapa yang belum tahu, Iva ada business kecil-kecilan, baru berjinak-jinak menjual shawls.

Untuk pertama kali, Iva buat Facebook Page untuk my baby business iaitu Diva's Closet
and
Iva baru buat account Instagram untuk Diva'Closet juga. Search @divasbyind kat Instagram korang semua dan jangan lupa FOLLOW and thank you for supporting hehe

Okay okay okayyy now, boleh tengok video tutorial kat bawah ni heheheheh *blushing*
1st time Iva buat tutorial, rasa macam kelakarrrr sangat hahah tapi takpelah. Lama2 okay la nanti kan kan? :)
Sorry kalau video kurang jelas atau suara perlahan ke apa ke. Sorry taw. Harap korang semua faham dan suka dengan tutorial Iva heee

*sorry sebab selekeh sikit hahaha malas nak siap elok2*

video

Selamat mencuba ^__^



Friday, 6 September 2013

Floral & Paslicious Wide Shawl

Assalamualaikum.

Hellololooo dear bloggers!
Sebelum tu Iva nak minta maaf sebab baru sekarang dapat update shawl baru coz I was so busy with my assignments, quizzes, and tests. Maklumlah, I'm a fully student, memang kena bahagi masa sikit between study and business, elleehhh haha

Okay now, take a look at this beauuuutifulll FLORAL & PASLICIOUS WIDE SHAWL! ♥♥♥

Floral & Paslicious Wide Shawl



 GREY - RM 20 (excluded postage)


Material: Silk+Cashmere+Rayon
Measurement: 175cm



 BLACK - RM 20 (excluded postage)


Material: Silk+Cashmere+Rayon
Measurement: 175cm


 WHITE - RM 20 (excluded postage)


Material: Silk+Cashmere+Rayon
Measurement: 175cm
 SOLD OUT


 BLUE - RM 20 (excluded postage)


Material: Silk+Cashmere+Rayon
Measurement: 175cm
SOLD OUT




BROWN - RM 20 (excluded postage)


Material: Silk+Cashmere+Rayon
Measurement: 175cm



Small Paisley BlueGreen - RM 20 (excluded postage)

Material: 100% viscose
Measurement: 175cm
 

Black - RM 20 (excluded postage)

Material: 100% viscose
Measurement: 175cm

 

Small Paisley Light Brown - RM 20 (excluded postage)

Material: 100% viscose
Measurement: 175cm

 

BlueOrange - RM 20 (excluded postage)

Material: 100% viscose
Measurement: 175cm

 

WhiteBlue - RM 20 (excluded postage)

Material: 100% viscose
Measurement: 175cm

 

Dark Brown - RM 20 (excluded postage)

Material: 100% viscose
Measurement: 175cm

 
  
Maroon - RM 20 (excluded postage)

Material: 100% viscose
Measurement: 175cm



Light Brown II - RM 20 (excluded postage)

Material: 100% viscose
Measurement: 175cm




GRAB YOURS NOW, GIRLS ! STOCK LIMITED !

p/s : If interested kindly inbox me your details at my Order Form.
OR
PM your fullname, address, phone number, item/s to be purchased & email at Diva's Closet FB.
Thank you :) 





Sunday, 14 July 2013

Pastoralism & Flower Printing Shawl

Assalamualaikum.

Hai. Disini Iva nak update shawl baru new shawl new shawl yang cantikkkkkk sangat, serious tak tipu ! So still mencari-cari shawl yang cantik untuk keluar berbuka puasa, shopping raya, ataupun shawl untuk dipakai dipagi raya nanti? Okay kat sini ada new shawl yang lebar dan material yang bagus. Jom tengok ! ^_^

Pastoralism & Flower Printing Shawl


Pinky Pink - RM 20

Material: 100% viscose
Measurement: 80cm x 180cm
 
SOLD OUT



Orange Blue - RM 20

Material: 100% viscose
Measurement: 80cm x 180cm
SOLD OUT 



Dark Pink Blue Green - RM 20

Material: 100% viscose
Measurement: 80cm x 180cm
SOLD OUT




Coco Orange - RM 20

Material: 100% viscose
Measurement: 80cm x 180cm
SOLD OUT 


GRAB YOURS NOW, GIRLS ! STOCK LIMITED !

p/s : If interested kindly inbox me your details at my Order Form.
OR
PM your fullname, address, phone number, item/s to be purchased & email at Diva's Closet FB.
Thank you :) 



Wednesday, 26 June 2013

Julia Dress

Assalamualaikum.

JULIA DRESS























Comes in 6 colours :
Navy Blue | Soft Purple | Red | Diamond Purple | Gold | Diamond Black

ALL SOLD OUT !

Material : High quality lycra - RM 110 (included postage)

Dress measurement :
Fit S to L size
Length : 56 inch
Bust : 34 inch
Sleeve : 25 inch


p/s : If interested kindly inbox me your fullname, address, and your phone number at my Order Form or my Facebook. Thank you :)



Tuesday, 18 June 2013

Wina Lace Peplum Kurung


Assalamualaikum.

Wina Lace Peplum Kurung

Wina Lace Peplum Kurung comes in 3 colours.


Comes in 1 set of peplum top and mermaid skirt
 Blue - RM 120 (included postage)

SOLD OUT



Comes in 1 set of peplum top and mermaid skirt
 Orange Tangerine - RM 120 (included postage)

SOLD OUT


Comes in 1 set of peplum top and mermaid skirt
Black & White - RM 120 (included postage)

SOLD OUT


Fit S to M size.
Peplum top measurement :
Shoulder - 14inch
Sleeve - 25inch
Bust - 33inch
Front length - 25inch

Mermaid skirt : Length 40inch


p/s : If interested kindly inbox me your fullname, address, and your phone number at my Order Form or my Facebook. Thank you :)
 

Thursday, 13 June 2013

Grab Yours Now !

Assalamualaikum.

Aulia Fishtail Peplum Kurung

Aulia Fishtail Peplum Kurung comes in 4 colours.

 
Red | Electric Blue | Green-Black | Candy Pink

ALL SOLD OUT ! 

1 set - RM 120 (included postage)

Peplum top measurement :
Shoulder - 14inch
Sleeve - 25inch
Bust - 33inch
Front length - 25inch

Back lentgh - 32inch

Mermaid skirt : Length - 40inch 

_________________________________________________________________________________


Lady D Mermaid Dress 


Comes in 5 colours : 
  Dusty Pink | Purple | Red | Mustard | Mint Green

ALL SOLD OUT !  
 
High quality material - RM 90 (included postage)

Dress measurement :
Shoulder - 14.5inch
Length - 54inch 
Bust - 34inch 
Sleeve - 23inch 



Gambar dibawah adalah contoh Lady D Mermaid Dress & Aulia Fishtail Peplum digayakan :)



p/s : If interested kindly inbox me your fullname, address, and your phone number at my Order Form or my Facebook. Thank you :)
 

Tuesday, 11 June 2013

Kisah Titanic Tenggelam dalam Surah Yassin

Assalamualaikum.

Entry pada kali ini Iva dapat info dari Facebook. Baca cerita dibawah :

Kapal termahal yang pada mulanya diberi nama Gigantic, sesuai dengan statusnya yang besar dan mewah, kemudian ditukar kepada Titanic yang bermaksud ‘Dewa Jahat Perkasa’.

Kapal mewah ini mengambil masa 3 tahun untuk disiapkan, serta melibatkan 5 ribu tenaga kerja itu akhirnya tenggelam menjadi tukun pembiakan ikan di dasar lautan Atlantik hanya selepas 4 hari belayar merentasi samudera dari Southampton, England menuju ke New York.

Pelbagai andaian dan teori yang di utarakan oleh para penyelidik bagaimana kapal ini boleh tenggelam. Tertarik dengan kata kata salah seorang pengkaji sejarah Titanic iaitu Carl dan Rushmore yang berkata manusia membuat ramalan bahawa kapal tersebut tidak akan tenggelam, manusia kadang-kadang alpa dengan teknologi yang canggih tanpa menyedari ada KUASA LAIN YANG MAMPU MEMUSNAHKAN TEKNOLOGI tersebut. Bagi kita sebagai umat Islam, sememangnya tiada apa yang nak dihairankan.

Pemilik kapal mewah ini pernah mengeluarkan kenyataan angkuhnya iaitu ‘Tuhan pun tidak mampu menenggelamkannya..”
Kata-kata ini sudah cukup menunjukkan betapa megahnya pemilik kapal Titanic ini, dalam satu majlis makan malam sempena pelancarannya iaitu kira-kira beberapa hari sebelum kapal ini memulakan perjalanan.

Surah Yasiin ayat : 41-44
41. Dan suatu tanda (kebesaran Allah yang besar) bagi mereka adalah bahwa Kami angkut keturunan mereka dalam bahtera yang penuh muatan,
42. dan Kami ciptakan untuk mereka yang akan mereka kendarai seperti bahtera itu.
43. Dan jika Kami menghendaki niscaya Kami tenggelamkan mereka, maka tiadalah bagi mereka penolong dan tidak pula mereka diselamatkan.
44. Tetapi (Kami selamatkan mereka) karena rahmat yang besar dari Kami dan untuk memberikan kesenangan hidup sampai kepada suatu ketika.

Kapal ini digambarkan penuh muatan mungkin seperti kapalnya Nabi Nuh A.S.
Untuk Kapal Titanic, Allah SWT ternyata berkehendak, “Kami tenggelamkan mereka”, maka tenggelamlah kapal Titanic beserta sebagian besar penumpangnya. Tetapi Allah juga berkehendak, “Kami selamatkan mereka”, sehingga ada juga penumpang yang selamat yaitu sebagian besar wanita dan anak-anak. ALLAHUAKBAR!!

Wallaahu a’lam




Monday, 11 March 2013

Fitnah & Kebohongan, Dua Sifat Yang Dilarang oleh Islam



Soalan:

Adakah membuka aib seseorang dengan menyebut nama pembuatnya bagi tujuan pengajaran kepada anak murid diharuskan?

Azizi, Pasir Mas

Jawapan:

Membuka aib iaitu menceritakan keburukan seseorang kepada orang lain agar mereka membenci atau memusuhinya. Sejak awal lagi membuka aib ini dapat digunakan seseorang untuk menjatuhkan lawannya. Didalam perbuatan ini lebih banyak berisikan kebohongan dan fitnah. Oleh kerana fitnah dan kebohongan merupakan dua sifat yang dilarang oleh Islam, maka membuka aib pun amat dilarang. Allah SWT berfirman maksudnya:

“Dan janganlah kamu ikuti setiap orang yang banyak bersumpah lagi hina yang banyak mencela yang kian kemari menghaburkan fitnah”. (Al Qalam ayat 10 dan 11) Dalam sebuah hadith yang diriwayatkan Bukhari dan Muslim dijelaskan maksudnya: “Tidak akan masuk syurga orang yang membuka aib orang lain“.

Walaupun begitu di dalam Al Quran telah memberikan perbandingan dan gambaran yang jelas tentang keperibadian seseorang. Maka adalah lebih baik jika ingin membuat perbadingan tentang keperibadian seseorang yang buruk atau pun baik dengan merujuk ke dalam Al Quran. Jika ingin mengambil contoh tentang pemimpin yang zalim, maka Firaun adalah pemimpin tersebut. Jika ingin mengambil contoh tentang jutawan yang bakhil maka ceritakanlah tentang riwayat Qarun. Jika ingin mengambil contoh tentang orang yang suka menentang kebenaran maka ceritakanlah riwayat hidup Abu Lahab, Abu Jahal, Namrud dan lain banyak lagi yang lain.

Jadi hindarilah membuka aib orang lain dalam mengajarkan sesuatu yang mulia kepada murid. Tetapi gunakanlah pendekatan umum iaitu cukup dengan menceritakan keperibadian yang tercela tersebut tanpa menyebut nama orangnya. Melainkan jika nama-nama tersebut memang secara jelas disebutkan di dalam Al Quran tentang keburukan dan kederhakaannya maka dibolehkan menyebut keburukan dan keingkaran mereka.
 
Sama-sama kita share pengetahuan ini.  (copy&paste)

Saturday, 9 March 2013

Love Her Opinion

 Assalamualaikum.

Dah lama tak update blog. So sekarang tengah ada line internet ni kan, daripada buka Twitter dan Facebook yang kadang-kala membosankan tu, Iva log in la blog yang tak berapa nak berhabuk ni.
Then, Iva scroll down reading list for all blogs yang Iva followed. Iva tertarik dengan blog salah seorang kawan Iva yang agak rapat kat social web ni. Nama dia Nina. The latest post by her, 3 days ago, Iva suka dengan pendapat dia, plus situasi dia pun lebih kurang macam situasi Iva je post tu.
Click SINI dan baca.

Tu je Iva nak cakap. Okay bye. Haha


Sunday, 24 February 2013

The Lessons For Me, You & Us

Assalamualaikum.

2013.
New age on this year.
A lot of things that I've learned by the problems that I've faced.
The key? PATIENT.

Menjadi mangsa keadaan, yang kita sendiri takde kena mengena dalam hal demikian, tetapi kita yang dipersalahkan. Sedangkan bagi aku, macam "Eh why me eh? Why eh? Tak tahu pape la, tak tahu tak tahu. Takde kena mengena." But people who's yang tak puas hati or hati busuk are still keep going cari salah kita, and serba serbi tak kena la pada kita ni. People are keep talking about us, tak kira la asalnya dulu kita ni kurang baik and after that make a changed, but PEOPLE ARE KEEP TALKING ABOUT US. And...

People,

Tak perlu nak mengata belakang untuk menarik perhatian orang lain.
But remember (to myself too), biarkan je org mengata kita, sampai diorang puas hati. Kita tak rugi apapun. Tengok selama mana diorang nak bercakap. Lama-lama diorang penat, diorang diamlah.
 Orang mengata kita, kita ucap alhamdulillah. Diorang dapat dosa, kita dapat pahala :)

Kadang-kadang, pekakkan telinga je untuk kebaikan diri ini. Let them be. Buat hal sendiri & abaikan apa orang kata, itu lagi bagus :)

Kalau kita rasa kehidupan & masalah yg kita hadapi itu susah, ingatlah, ada orang di luar sana yang hidupnya & masalahnya lebih susah dari kita.

Based on novel yang Iva baca, Seindah Sakura
-Tak perlu mencari salah orang lain atas kesilapan yang dilakukan.
-Kalau mereka mengejek, bererti mereka cemburu.
-Dunia ni terlalu kecil untuk buat kamu menangis. Dunia ini hanyalah jalur-jalur ke syurga.
(Adakalanya cerita dalam novel ni banyak beri pengajaran pada Iva, dan terselit beberapa nasihat yang membuka mata Iva.)

Tidak pernah diajarkan kepada umat Islam hidup dalam keadaan fitnah-menfitnah, cerca-mencerna, hina-menghina, bohong-membohongi. Apatah lagi kalau bersorak di atas kejatuhan atau kesedihan orang lain. So sebagai pengajaran, jangan mudah goyah tatkala dihina atau diuji. Hanya kita yang mampu mengubah nasib kita, bukan orang lain.

Be silent and acting cool. Peace.

Some people hate us. Some people aren't. But Allah won't, because Allah always give chances to us to change and be the best.

Jauhkanlah aku dari kejahatan dan fitnah manusia yang sengaja mahu melihat aku susah dan menderita. Amin...